Känn dig säker med att sälja din IT-hårdvara till oss

Azalea IT | Blogg

Vi har gjort en intervju med vår IT-tekniker, Theodor Källberg, där han förklarar hur du kan känna dig säker med att sälja begagnade hårddiskar till Azalea IT. Han förklarar:
Varför är Blancco bättre än andra raderingsprogram?
Blancco fungerar så att, istället för att göra som andra mjukvaror gör att när de rensar en hårddisk så tar den inte bort datan utan datan ligger kvar på disken. Den säger bara att hårddisken inte ska använda den datan så den låtsas som om hårddisken blev tömd, medans Blancco skriver över den här delen av hårddisken. Den skriver över hela hårddisken. Så istället för att det ligger olika ettor och nollor på disken som inte används så skriver Blancco över med nollor eller ettor så att inget spår av den föredetta datan finns.

Finns det några kända organisationer som använder Blancco?
Bland annat Svenska försvarsmakten, NATO, USAs försvarsmakt, Nederländernas försvarsmakt och cybersäkerhet.

Hur kan jag vara säker på att Azalea IT har raderat min data?
Det kan du vara säker på genom att vi skickar Blancco-rapporterna som vi får ut för varje hårddisk som vi rensar och varje hårddisk som har rensats får en Blancco-rapport. Alla hårddiskar som inte kan rensas av olika anledningar, det kan vara till exempel att hårddisken är trasig och går inte starta igång i Blancco, dessa hårddiskar miljöskrotas på ett säkert sätt så att datan inte ska kunnas tas fram.

Är det inte då säkrare att slå sönder hårddisken?
Dels är det inte ekonomiskt eller miljövänligt att slå sönder sina hårddiskar. Om alla gjorde det så skulle det förbrukats väldigt mycket hårddiskar, väldigt snabbt. Men det är också inte helt hundraprocentigt säkert, eftersom om man inte skrotar en hårddisk ordentligt så kan fortfarande datan tas fram om det finns fysiska delar som inte är helt sönderslagna.

Vad behöver jag ta reda på innan jag skickar iväg hårddisken till er?
För ens egen säkerhets skull så är det bra att ta reda på serienumrerna på varje hårddisk man skickar, eftersom det är genom serienumrerna som man ser vilka hårddiskar som har rensats i Blancco. För vår skull så är det bra om man skickar artikelnummer på hårddiskar, vilken utgivare av hårddisken det är exempelvis om det är HP, Dell, IBM eller någon annan. Även vilken typ av hårddisk det är. Är det en SSD, HDD, SATA, SAS eller Fiberchannel? Såna saker hjälper oss väldigt mycket.
Kontakta oss