Funderar du på inköp och installering av accesspunkter?

Azalea IT | Blogg

Vi har träffat Johan Tidholm, Wireless Architect på SecureNet IT, som är expert på inköp och installation av bland annat accesspunkter från Cisco, HPE eller Juniper.
Se intervjun och få Johans bästa tips på vad du bör tänka på inför en sådan investering!Vad är ditt bästa tips när det gäller inköp av Accesspunkter?
Köp inte konsumentprodukter. Det är det absolut bästa tipset, tror jag. I alla fall inte i en företagsmiljö. Skillnaden är natt och dag skulle jag säga i kvalité. Du får betala betydligt mer för en företagsanpassad produkt. Absolut, det gör du, men funktionaliteten går ju inte att jämföra. Antenntekniken går inte att jämföra och vad du får ut helt enkelt det är en produkt som du kommer leva med i många, många år och ha ett trådlöst nätverk som fungerar.

Fördelar och Nackdelar med att köpa begagnad IT
Det är ingen större fara med att köra begagnat faktiskt så länge du vet vad du är ute efter i teknik. Tekniken inom IT går ju väldigt fort framåt. Du får ju nya standarder. Det kommer väldigt snabbt så där behöver man bara titta: "Vad är det för standard jag vill ha och vad är det jag vill uppnå?". Sedan tittar man på vad finns det för produkter att hämta helt enkelt och kan du köpa begagnat så... återanvänd, det är kanon! Det är kanon för alla parter tycker jag.

Vad bör man tänka på inför installation av Accesspunkter?
Man sätter sig ner och intervjuar först kunden för att få fram kravbilden. Det är inte ofta en kund vet egentligen vad de vill ha sitt trådlösa nätverk till mer än att det ska vara trådlöst, men där kan det faktiskt finnas andra behov som att: man ska kunna streama, man ska kunna köra telefoni i det trådlösa nätet, övervakningskameror eller vad det nu kan vara. Så en intervju först för att få fram kravbilden. Där börjar vi.
När vi fått in den informationen då är det ju nästa steg och det är att åka ut till lokalen och titta på den för att se vad det finns för materialval. Finns det tjocka glasrutor eller glas? Stålramar, tjocka dörrar? Och vad är det för material i väggarna? Betong eller gips? Allt det där har en påverkan i det trådlösa nätverket som man måste ta i beaktning.

Vi ber att få en ritning av kunden och antecknar ner alla dessa saker vi ser och sedan gör vi också en radiomätning. Vi mäter i luften och sätter färg på det vi inte kan se helt enkelt med ett verktyg. Där ser vi också våra störningar så att vi kan planera in dessa så att man får ett optimalt nät. Det här är egentligen den stora början, tycker jag, på hur man gör en wi-fi implementation. Vi vill också gärna titta i det trådbundna nätet för det är ju ändå fundamentet som vi bygger det trådlösa nätet på. Trådlöst nät är ju bara en förlängning utav ett kablat nät helt enkelt. Så börjar man.

Kontakta oss